Galerie Jan Reinder Adema toont dit voorjaar grafisch werk van Jaap Rusticus (1913-1972). Rusticus is in Buitenpost geboren en overleed ten gevolge van een tornado op Ameland.

Stacks Image 4034

Hij kreeg anderhalf jaar tekenles van Joop Kloek uit Twijzel, die later naar elders verhuisde.
Intussen ontstond de schildersgroep “Yn ’e Line“ samen met Jan van der Bij, Sjoerd Huizinga, Klaas Koopmans en Pier Feddema.
Samen gingen ze met hun werk ter beoordeling naar Herman Dijkstra van het Groninger kunstenaarscollectief de Ploeg en zijn kritiek hielp hen verder..

De eerste expositie van ”Yn’e Line“ was in de “Mangelgang“ te Groningen

Stacks Image 731

Rusticus was vertegenwoordiger bij een steenhouwerij en reisde hierdoor veel door Friesland. Tijdens zijn autoritten vulde hij zijn schetsboeken met boerderijen, landschappen, koeien, paarden en dorpen.

Jaap Rusticus was graficus (houtdruk) ,kunstschilder, beeldhouwer en houtsnijder.
Later is hij zich ook gaan toeleggen op etsen en ontdekte een manier om speciale effecten te krijgen tijdens het afdrukken.

Stacks Image 4040

Tijdens deze verkooptentoonstelling van Jaap Rusticus worden etsen en houtdrukken getoond. Ook zijn er enkele houtsnijwerken en tekeningen te zien.

In verband met de voorbereiding van een publicatie over Jaap Rusticus zijn we op zoek naar informatie over zijn leven en werk. Informatie kunt u mailen naar Dirk van Ginkel of Jan Reinder Adema.

U bent natuurlijk ook van harte welkom in de Galerie.

De expositie is te bezichtigen in

april:

vrijdag 19 – 26
zaterdag 20 – 27

mei:

vrijdag 3 – 10
zaterdag 4 – 11

Open van 13.30 – 17.00 uur ( en op afspraak).

Stacks Image 4036