"Atelier-vondsten" van Sjoerd de Vries

“Kunst is je in jezelf kunnen verliezen…”

Sjoerd de Vries (1941-2020) was, naast Gerrit Benner en Jan Mankes, een van de meest vooraanstaande en invloedrijke Friese kunstenaars van de Twintigste Eeuw. .

Hij had een geheel eigen werkmethode die hij zelf ontwikkelde. Zijn eerste werken waren vaak op geolied papier in gemengde (houtskool) techniek.

Stacks Image 4149

Sjoerd maakte later Friese landschappen (o.a. “Lied van Verdriet” en “de Deelen”), naakten en (zelf) portretten, waarbij hij de voorstelling sneed en kerfde in gelaagd karton (oude boekomslagen) en Bristolkarton..

Hij schuwde niet om het te bewerken met terpentijn/bleekwater, pigmenten en plamuur, maar gebruikte soms ook de strijkbout van zijn moeder.

Stacks Image 4143

Zijn werk is ondergebracht in Museum Belvedère, Fries Museum, Drents Museum, Museum Heerenveen, maar ook in Kunstverzameling van Provincie Fryslân en bedrijf - en privécollecties. Hij exposeerde op bijzondere gelegenheden in Fryslân en ver daarbuiten

Stacks Image 4167

Na het overlijden van Sjoerd mocht ik samen met de familie zijn Atelier “Het Laboratorium “op de Muntflat in Heerenveen opruimen.
Het Atelier waar hij vanaf eind 1990 in alle rust aan zijn omvangrijke oeuvre kon werken.

“Kunst is je in jezelf kunnen verliezen…” staat op de achterkant van een van de vele gevonden werken.

Naast dit persoonlijke credo, vonden we veel ruwe schetsen, voorstudies en afdrukken die hij op zijn geheel eigen wijze vervaardigde en bewaarde.
Tijdens deze (verkoop) expositie worden al deze “Atelier - vondsten” getoond.


Deze unieke tentoonstelling is te zien


in mei 2023

op vrijdag 19 en 26 mei
en op zaterdag 20 - 27 mei

in juni 2023

op vrijdag 2 en 9 juni
en op zaterdag 3 en 10 juni

van 13.30 – 17.00 uur (en op afspraak).

U bent van harte welkom op deze (verkoop)expositie

Stacks Image 4181
Stacks Image 4183
Stacks Image 4185
Stacks Image 4187
Stacks Image 4171