Stacks Image 856
Stacks Image 858
Stacks Image 860

“ Yn ‘e Line “ is de nieuwe expositie bij Galerie Jan Reinder Adema in Damwâld.

De Friese schildersgroep “ Yn ‘e Line “ is rond de veertiger jaren van de vorige eeuw opgericht en werd eind jaren zestig beëindigd. .

Stacks Image 731

De naam “ Yn ‘e Line “ werd bedacht door Pier Feddema en verwijst naar de persoon die in het trektouw liep om een schip voort te trekken en in een rechte lijn te houden.
Een zware werkzaamheid en daarmee een vergelijking voor de schilders die ook van mening waren dat ze hard moesten werken om iets te bereiken.

Tot deze groep behoorden Jan Frearks van der Bij, Pier Feddema, Sjoerd Huizinga,Klaas Koopmans en Jaap Rusticus en waren allen woonachtig in Buitenpost en omgeving .Ze waren autodidact en kregen schildersles van o.a. Herman Dijkstra, die behoorde tot de bekende schildersgroep “ De Ploeg “ uit Groningen.

De groep kunstenaars kwam maandelijks bij elkaar om elkaars werk te laten zien en te beoordelen.Hun thema’s waren het landschap, het merengebied, schepen, dorpen, boerderijen, dieren en mensen uit eigen omgeving.

Stacks Image 837
Stacks Image 841
Stacks Image 845
Stacks Image 843

Tijdens deze expositie worden olieverfschilderijen, aquarellen, pastel en houtskool en inkttekeningen, maar ook houtgravures en enkele houtsnijwerken getoond.

Stacks Image 847

Deze bijzondere expositie is te zien:

Juli
vrijdag 17 – 24 – 31
zaterdag 18 – 25

Augustus
vrijdag 7
zaterdag 1 – 8

Open : 13.30 – 17.00 uur (en op afspraak)