Nieuwe expositie “Dubbeltalent “ met olieverfschilderijen en bronzen beelden van Hans Jouta

In Galerie Jan Reinder Adema in Damwâld is een unieke expositie “Dubbeltalent“ te zien van het werk van Hans Jouta.

Hans Jouta geniet tegenwoordig vooral grote bekendheid door zijn bronzen beelden.
Het unieke van deze expositie is dat, naast zijn bronzen beelden, ook olieverfschilderijen uit zijn beginperiode worden getoond.

Stacks Image 731

In 1990 voltooide Hans Jouta (1966 Holwerd) zijn opleiding, met als afstudeerrichting schilderen, aan de academie Minerva te Groningen. De inspiratie voor zijn thema’s haalde hij vooral uit de sport en in het bijzonder de kaatssport, die hij zelf ook beoefend. De kaatsers zijn in romeinse sfeer geschilderd met vlaggen, kransen en een telegraaf.

De olieverf die hij gebruikte was speciaal voor hem vervaardigd, om uit te proberen, door verffabriek Koopmans te Ferwerd. Later is Hans Jouta zich volledig gaan toeleggen op het maken van bronzen beelden.

Zijn eerste opdracht was het maken van een beeld van Nynke van Hichtum (1997).

Na deze eerste opdracht volgden vele anderen zoals o.a. Johan Cruyff, Rinus Michels, Sjaak Swart en de Friese kaatser Hotze Schuil


Hans Jouta voert zijn beelden uit in metaal en vooral in brons. Hij boetseert met bronzen plakken, die hij snijdt, buigt, klopt, verhit en last.

Later patineert hij het brons wat kenmerkend is voor zijn werk.

In zijn werk zijn dieren een terugkerend thema en hij creëert ze in hun karakteristieke houding in de lucht, in het water of in draf.

Stacks Image 3216

De expositie is te zien op:

Juli 2016
vrijdag 22 – 29
zaterdag 23 – 30

Augustus 2016
vrijdag 5 – 12
zaterdag 6 – 13

Open: 13.30 – 17.00 (en op afspraak)